Tuesday, June 25, 2013

Presiden FAM Sila Letak Jawatan -Bahagian 27-

Assalamu'alaikum,

Aku lama dah tak menaip nih, tiba-tiba hari ini ada kelapangan dan ada ketenangan jiwa untuk menaip. Sebenarnya aku nak cerita pasal pasukan Selangor & pasukan Selangor PKNS yang kedua-duanya bermain dalam Liga Super.

Malam ini Selangor PKNS akan menentang Selangor di Stadium Shah Alam tetapi Selangor akan bermain sebagai pasukan pelawat bukan tuan rumah. Tetapi itu bukan apa yang aku nak cerita, bukan mengenai pemain, taktikal dan sebagainya.Aku cuma ingin berkongsi keindahan bolasepak Malaysia sahaja. Semua tahu yang di belakang jersi pasukan Selangor tertera nama DATUM CORP. Apa itu Datum Corporation?? Apa kena mengena Datum dengan PKNS dan Selangor??

Semua tahu Selangor PKNS adalah pasukan di bawah seliaan dan tajaan syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor(PKNS), apa kena mengena dengan Datum?? Datum pula syarikat yang ada kena mengena dengan PKNS, jadi apa kena mengenanya dengan Selangor FA?? Selangor FA ditaja oleh Datum Corporation sebanyak RM500k dengarnya. Jadi apa masalahnya??

Memang nampak seperti tiada masalah bukan??? Ok mari aku terangkan sikit, Selangor FA ditaja Datum, Datum ada kena mengena dengan PKNS dan PKNS miliki Selangor PKNS FC. Jadi?? mana masalahnya??

Masih tak nampak lagi kan?? memang licik. Baik, sekarang aku terangkan lagi sikit, Selangor PKNS yang akan menentang Selangor malam ini adalah sebenarnya pasukan yang menaja Selangor FA, maksudnya ialah pemilik Selangor PKNS FC adalah syarikat yang sama menaja pasukan Selangor FA. Nampak dah masalahnya??

Kalau tak nampak lagi, senangnya begini, macam mana nanti satu pasukan yang ditaja nak main dengan pasukan yang menaja mereka?? Bagi pemain mungkin tiada masalah, mereka boleh bermain tetapi bagi pengurusan, bagaimana pengurusan pasukan yang ditaja nak menjaga hati pengurusan pasukan yang menaja? Tak kan nak malukan penaja, betul??

Masa nak duit dulu melobi bukan main, hari-hari tunjuk muka, lobi sana lobi sini, nah diberikan RM500k, jadi bila dah dapat tak kan kita nak makan balik orang yang bagi duit ke kita, betul??

Sudahnya apa akan jadi dengan perlawanan malam ini?? Selangor PKNS FC lwn Selangor FA, apa akan jadi??

Harap tiadalah usaha-usaha dari pihak pengurusan pasukan yang ditaja untuk mengatur perlawanan supaya dapat keputusan yang boleh menggembirakan dan menjaga hati penaja hanya kerana RM500k yang diberikan oleh penaja. Apa?? ingat mengatur perlawanan ni kerja bookie jek?? Kes-kes macam nih pun patut diambil kira dan dipandang serta disiasat.

Indah bukan bolasepak Malaysia?? :-)

Sekadar tulisan dan pendapat.


1 comment:

  1. Conflict of interest.....no independence.....ethically not right! But I suppose who cares......... Malaysia Boleh, semuanya boleh....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...