Friday, November 09, 2012

Presiden FAM Sila Letak Jawatan -Bahagian 19-

Assalamu'alaikum,

Kali ini aku rasa nak kongsi pendapat aku mengenai kisah jurulatih pasukan bolasepak negara Dato' K.Rajagobal. Aku rasa memang antara kisah hangat yang jadi perbualan sehangat dengan kisah-kisah politik serta kisah artis-artis tempatan.

Ramai yang memberikan dan mengeluarkan pendapat mengenai kerja-kerja yang telah dilakukan oleh jurulatih ini terutama dari segi taktikal dan pemilihan pemain. Begitu banyak komen-komen dari pengulas bertauliah hinggalah kepada mereka yang sekadar tahu pasal bolasepak ini kerana rumput padangnya warna hijau, kalau main di atas rumput warna oren barangkali mereka akan kata "permainan apa tu??"

Ramai yang mengatakan Rajagobal ego, tidak pandai taktikal, memilih pemain tidak mengikut prestasi semasa dsbnya.

Pada aku senang sahaja, Rajagobal bekerja dengan majikannya iaitu FAM, jadi sebagai pekerja sudah pasti ada tugasan-tugasan yang telah ditetapkan oleh majikan untuk dilaksanakan untuk menentukan KPI mereka kelak. Macam kerani, ada tugasannya dan KPI-nya akan bergantung pada tugasan-tugasan yang telah dilakukan adakah mengikut ketetapan dan spesifikasi yang telah ditetapkan atau tidak. Begitu juga jurutera, guru, akauntan dan yang lain-lain.

KPI K.Rajagobal pula telah ditetapkan oleh FAM iaitu majikan jurulatih itu yang mana kita tahu ialah layak ke Piala Asia 2015. Itu yang paling utama dan Piala AFF adalah selitan-selitan skop kerja yang perlu dipenuhi oleh K.Rajagobal. Seperti yang kita sedia maklum bahawa majikan jurulatih ini menyatakan secara terang-terangan bahawasanya perlawanan persahabatan bagi menaikkan ranking itu tidak penting dan ranking itu sendiri tidak penting. Jadi mengapa perlu pekerja-pekerja di bawah FAM bekerja untuk menaikkan ranking yang mana sudah pasti bukan untuk KPI mereka. Jadi begitulah Rajagobal, sekarang ini dia bekerja mengikut objektif yang telah ditetapkan oleh majikannya.

Pada aku, K.Rajagobal cemerlang dalam memenuhi KPI yang telah ditetapkan. Pingat Emas Sukan SEA 2009 tercapai, Piala AFF 2012 tercapai, layak ke pusingan ke-2 Kelayakan Piala Dunia tercapai dan KPI seterusnya ialah Piala AFF 2012, 2014 dan layak ke Piala Asia 2015. Harus di ingat objektif utama FAM ialah untuk layak ke Piala Asia 2015, jadi yang lain tidak termasuk dalam objektif mereka. Ingat itu!!

Ada pula suara-suara yang membandingkan K.Rajagobal dengan Ong Kim Swee dengan mengatakan Ong Kim Swee lebih bagus taktikal nya..bla..bla..bla..bla..macam-macam lagi lah. Aku nak terangkan di sini bahawa adalah kurang bijak untuk membanding mereka berdua ini kerana masing-masing mempunyai objektif yang berbeza, ibarat korang membandingkan kerja jururawat dengan doktor, tak ke lain objektif kerja mereka maka dengan itu aku kata adalah sangat FAM untuk membandingkan kedua-dua jurulatih ini dari segi kerja mereka dan pencapaian mereka.

Kalau ikut KPI Kim Swee perlu menyediakan pemain-pemain untuk pasukan senior selain dari KPI mempertahankan pingat emas Sukan SEA. Kita mungkin lihat Ong Kim Swee lebih berjaya mungkin kerana apa yang kita dengar ialah Harimau Muda A sering menang tapi harus diingat Kim Swee tidak menepati KPI-nya apabila gagal ke Sukan Olimpik dan Piala Asia B-22. Tapi kita semua terlepas pandang semua itu kerana waktu gagal ke Sukan Olimpik kita di saji dengan kemenangan Pingat Emas satu temasya yang atas sikit dari SUKMA dan waktu gagal ke Piala Asia B-22 kita dikaburi dengan kes Myanmar memainkan pemain lebih umur. 

Aku bukan nak mengatakan yang Ong Kim Swee tak bagus dan K.Rajagobal hebat, tidak. Aku cuma nak kongsi dengan korang supaya buka sikit minda dan lihat bolasepak nih bukan sekadar padangnya hijau, jurulatih nya si polan dan pemainnya si polan dan si polan.

Secara logiknya, KPI yang ditetapkan oleh FAM dan KPI yang ditetapkan oleh penyokong berbeza, dan mengapa perlu jurulatih mengikut KPI penyokong sedangkan yang menentukan masa depannya ialah majikannya FAM?

Secara logik akalnya mengapa pemain dan jurulatih yang dicaci, dimaki kalau yang menetapkan polisi dan objektif bukan mereka dan mereka hanya bermain dan berlatih mengikut kehendak pembuat polisi iaitu majikan mereka FAM. Kenapa tak dimakinya FAM atau disalahkan Presiden FAM?? kenapa?? anda takut periuk nasi anda terjejas ke kalau salahkan dan tegur Presiden FAM?? takut kena buang kerja ekkkkkkkkkkk?? kalau anda takut kena buang kerja begitu juga Rajagobal, dia juga takut dibuang kerja jika tidak menepati KPI majikannya, jadi kalau majikannya kata ranking tidak penting dia kena ikut lah, ranking tidak penting, kalau majikan dia kata ranking lebih penting dari Piala AFF maka dia akan bekerja ke arah menaikkan ranking. Faham?? Jadi kenapa salahkan jurulatih dan pemain?? kenapa tidak salahkan FAM atau Presiden FAM?? takut ekkkkkkkkkkkkkkkkkk???

Kenapa tidak disalahkan FAM si pembuat polisi dan Presiden FAM yang meluluskan polisi???? cuba kita fikir....

Aku pun sebenarnya pelik jugak dengan K.Rajagobal nih, pilihan pemain dia, taktikal dia dan sebenarnya KPI aku untuk pasukan negara berbeza dengan KPI yang telah ditetapkan FAM. Pada aku ranking, perlawanan kelas A dan piala itu sama penting namun apa kan daya, ini Malaysia FAM lebih berkuasa kerana majoriti penyokong hanya sekadar pandai pung pang sahaja. Aku selalu juga berbincang berborak dengan rakan-rakan mengenai hal itu tapi sekadar sampai situ sahaja, tidak lah sampai nak kata yang taktik si polan nih itu ini, pemain ini tak pandai nih tak pandai tu seolah-olah kita lah yang hebat dari jurulatih dan pemain semua. Dia "coach" dia tahu lah apa dia buat. Pada aku dia satu-satunya jurulatih yang telah memberikan piala pertama yang diiktiraf FIFA untuk seluruh rakyat bolasepak Malaysia. Dia kata tunggu AFF, kita tunggu. Dia kata tengok Piala Asia 2015, kita tengok. Kalau 22hb Disember nih Harimau Malaya tak naik podium, kita pergi inai rambut dia ramai-ramai warna merah.

Secara keseluruhannya kita dah tahu FAM itu ****** tapi kita sebagai penyokong tak perlu lah ikut dan jadi FAM juga. Biarlah kita nih nampak berakal sikit dari FAM. Kalau dah FAM ****** dan penyokong pun sama ****** sifat dan akalnya, ke mana hala tuju bolasepak kita?? Cukup lah yang tak cerdik tu di Kelana Jaya sahaja, tak perlulah wabak penyakit itu disebarkan ke seluruh negara.

Sebelum tutup, kita nih sibuk-sibuk pasal kerja jurulatih dan pemain, kerja kita sebagai penyokong macam mana?? dah bersedia ke persiapan semua?? dah minta cuti, dah kumpul duit, dah tahu nak pegi naik apa dengan siapa, siapa nak "runner" tiket, nak buat apa kat stadium, nak pakai baju apa, semua dah siap?? jangan sebab kita sibuk dengan kerja orang lain kerja kita terabai. Kita pun ada KPI jugak cuma takde majikan, kita semua kerja sendiri jadi KPI tetapkan sendiri..hahaha.

Ingat ini milik kita, kebanggaan kita, wajah kita, hanya 2 tahun sekali melibatkan pasukan kita, anak-anak kita, rakan-rakan kita, saudara-saudara kita, jiran kita, bendera kita, pendek kata semuanya ada kena mengena dengan kita. 

Sekadar tulisan dan pendapat.   

2 comments:

  1. Terima kasih atas penjelasan dan analisa ini...harap ramai akan baca dan buka mata, minda dan hati.....good job!

    ReplyDelete
  2. dan aku pasti.. laungan FAM ________ dan presiden FAM _________________________ akan dinyanyikan oleh ultras masa AFF2012 nnti. haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...