Tuesday, July 16, 2013

Presiden FAM Sila Letak Jawatan -Bahagian 29-

Assalamu'alaikum,

Hari ini 7 Ramadhan 1434 dan malam nanti 8 Ramadhan 1434 bakal berlangsungnya satu perlawanan sarkis antara Malaysia menentang Chonburi FC dari Thailand. Maka bermula episod perlawanan sarkis untuk Harimau Malaya dan ini merupakan sambungan dari episod sarkis di negara kangaroo bulan lepas. Nah jadual pertunjukan Harimau Malaya disarkiskan;

16 Julai: Malaysia lwn Chonburi FC (Thai Premier League)
21 Julai: Malaysia lwn Chelsea (English Premier League)
25 Julai: Malaysia lwn Shimizu S-Pulse (J-League)
28 Julai: Malaysia lwn Shonan Bellmare (J-League)
31 Julai: Malaysia lwn Tokyo Verdy (J-League)
10 Ogos:  Malaysia lwn FC Barcelona (La Liga)


Isu perlawanan menentang kelab nih bukan isu baru, dah lama dah, bertahun-tahun dah berlaku dari tahun 80-an sehinggalah tahun ini. Dulu tahun 2011 aku ada tulis juga pasal perlawanan sarkis nih, masa tu, Arsenal, Liverpool & Chelsea datang. Aku memang kutuk habis lah perlawanan sarkis nih. Pada aku, aku menganggap sukad kebangsaan kita telah dilacurkan. Maka ramai juga yang membangkang. Ramai yang kata bagus perlawanan seperti itu kerana pemain dapat belajar, ada yang kata pemain dapat bergeser bahu dengan pemain ternama, dapat tingkatkan kualiti permainan apabila bermain dengan pasukan-pasukan hebat walaupun bertaraf kelab. Ada yang marah-marah. Kalau nak baca klik kat sini Kenapa...Mengapa??? dan Kenapa...Mengapa??? -Bahagian 2-. Tahun 2012 punya perlawanan sarkis aku malas dah nak tulis apa-apa.

Apa yang peliknya ialah selepas 2 tahun iaitu pada tahun 2013, pada bulan Jun bukan main ramai lagi yang bising-bising, marah-marah FAM bawa pasukan Harimau Malaya ke Australia untuk menentang pasukan kelab dan membatalkan perlawanan persahabatan kelas A dengan Singapura. Kecoh heboh riuh satu Malaysia, semua marah, semua angin dengan FAM. Katanya lawan kelab ranking tak naik lah, tak standard lawan kelab divisyen 2 lah, pergi makan angin lah dan macam-macam lagi lah.

Jadi aku menjadi pelik, sebabnya bukan ke orang kita yang minat bola ni semua suka tengok pasukan kebangsaan kita lawan kelab?? tapi bila FAM buat persahabatan lawan kelab di Australia semua bising-bising, pelik!!

Dari situ kita boleh tahu dah kenapa bolasepak Malaysia tak maju, bukan sahaja kerana pengurusan bersikap FAM malah penyokong juga tidak konsisten dalam memaki hamun FAM. Bila kena perlawanan menentang kelab yang mereka suka dan boleh pergi tengok, mereka kata bagus untuk tingkatkan mutu bolasepak tapi bila lawan kelab yang mereka tak suka dan mereka tak boleh pergi tengok mereka lawan kata tak bagus lah apa lah. Cuba itu hari FAM buat rombongan penyokong sekali untuk pergi Australia tengok Harimau Malaya secara percuma, agak-agak ramai tak yang akan bising-bising pasal perlawanan menentang kelab di Australia tu??

Ok nanti ada pula yang guna alasan, kena lah tengok kelab mana nak lawan, kalau kelab divisyen 2 Australia baik tak payah, kalau kelab power-power macam Chelsea ke, Manchester United ke, Liverpool ke, Barcelona ke ok lah jugak, dapat jugak lah belajar sesuatu. HEK EH!!! apa bezanya?? Kelab tetap kelab, dan ranking tidak akan naik dan tidak akan turun juga. Nak belajar tiki taka dalam masa 90 minit?? Dey!!!! Xavi dengan Iniesta belajar tiki taka dari umur belasan tahun lah dey!!! nak suruh pemain Malaysia belajar dalam masa 90 minit campur 2-3 minit masa kecederaan?? Akal letak kat mana??

Dah lah tu, tiket beratus-ratus ringgit, siapa yang untung?? Penganjur yang untung, pemain Malaysia dapat apa?? dapat penat dan dapat habuk. Kelab yang datang di bayar berapa?? Pemain dari kelab tu berapa pulak dapat?? Semua itu sumbangan dari siapa kalau bukan PEMINAT TEGAR BOLASEPAK MALAYSIA..hek eh!!!

Tapi nanti ada jugak yang guna alasan, alaaaa dapat tiket free pergi je lah. Dey!! tiket tu memang kau dapat free tapi sebelum kau dapat free ada makhluk yang dah pegi beli tiket tu dan bagi percuma dekat kau, faham?? bermakna sama juga duit masuk kepada penganjur dan tiap-tiap tahun penganjur kutip duit percuma sahaja hasil kerjasama dengan FAM dalam usaha meningkatkan mutu bolasepak Malaysia yang dibiayai sepenuhnya oleh PEMINAT TEGAR BOLASEPAK MALAYSIA.

Tapi kali ini memang betul-betul terkena dan membuktikan sikap penyokong Malaysia yang sebenar..hahahaha...aku memang gelak je lah..lawan kelab nih kelab tu bising marah..lawan kelab BPL La Liga hurmmmm...ok gak tu...hahahaha...prinsip habis tunggang langgang sebab kepentingan peribadi..macam FAM jugak.

Bagi aku semua perlawanan pasukan kebangsaan lawan kelab memang tidak membawa hasil apa-apa. Itu bukan perlawanan persahabatan itu perlawanan pertunjukkan. Biar ke Jepun sekalipun kalau setakat nak main dengan kelab untuk pendedahan tak payah lah, kalau nak pendedahan bawak pasukan bawah 17 tahun ke Jepun lawan dengan kelab-kelab sana, ya itu boleh panggil pendedahan, ini dah besar panjang, pasukan senior baru kau nak dedah sana dedah sini itu namanya FAM.

BERPRINSIP BIAR KONSISTEN

Sekadar tulisan dan pendapat.

2 comments:

  1. Wa setuju dgn lu bro......

    ReplyDelete
  2. terbaik CAP ayam naik harga... hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...